17 Ocak 2014 Cuma

İşyeri Hekimliği

İşyeri hekimi meslek hastalıklarının belirlenmesinde ve araştırılmasında önemli rol oynar. İşe göre hastalık tespiti ve muayene çağdaş dünyanın gereği haline gelmiştir. Bu noktada işyeri hekimliği öne çıkmaktadır. Öyle ki; "bana işini söyle, sana hastalığını söyleyeyim." bir işyeri hekiminin düsturu haline gelmelidir.

İşyeri hekiminin önemli bir görevi daha periyodik muayeneleri eksiksiz yerine getirmektir. Bu şekilde çalışanlar gözetim altında olacaklardır. Bu kontroller aracılığı ile bir yol haritası işveren ile çizilebilir.

Aynı zaman da işyeri hekimi iş grubu için meslek hastalıkları, risk değerlendirmesi ve acil eylem planları doğrultusunda eğitimlerde de rol oynayacaktır.

İşveren meslek hastalıklarıyla mücadele etme yükümlülüğünü işyeri hekimi aracılığıyla giderebilir. Fakat bu kesinlikle işverenin yükümlülüklerini devrettiği anlamı taşımaz.

Son zamanlarda çıkan 6331 İSG Kanunu ve bu kanuna dayanan yönetmelikler ile işyeri hekimliği ve alınması gereken hizmetin çerçevesi yasal olarak çizilmiştir.

İşyeri hekimi olabilmek için ÇSGB´nin düzenediği eğitim ve sınavlardan geçmek gerekmektedir.

Çalışma süreleri ise çalışan sayısı ve tehlike sınıfına göre değişmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder